ORA  DE  RELIGIE

 

„Neliniștit și zbuciumat este sufletul meu , și nu va avea odihnă  până ce nu se va odihni întru Tine Doamne" exclama Fericitul Augstin în secolul V. Acest zbucium al fericitului bărbat, este zbuciumul vieții în Dumnezeu, cu Dumnezeu și prin Dumnezeu al fericiților înaintași ai Fericitului Augustin și „zbuciumul model" pentru orice suflet din orice epocă, care urmărește mântuirea. Se pune întrebarea firească : de ce acest zbucium, de ce această neliniște a omului?

Răspunsul este simplu și logic: omul, de la creație este compus din două elemente, materie ( pământ) și duh(suflet). (Facere 2.7) Primul element , materia, (pământul), îl face pe om  să fie aplecat spre cunoașterea lumii materiale spre contemplarea și analiza ei, iar cel de al doilea element, sufletul îl face pe om să fie îmclinat spre cunoașterea și contemplarea Ziditorului. Trebuie să facem două precizări importante:

1. Cunoașterea, contemplarea lumii materiale este în ultimă instanță rodul sufletului,

2. În  măsura în care omul îl cunoaște pe Dumnezeu, este în relație cu Dumnezeu,- persoana este fericită.

     (Facere3.8-9) .

A doua întrebare care se pune : Cum îl cunoaștem pe Dumnezeu?

și iată răspunsul:

1. Prin rugăciune personală, prin rugăciune obștească ( participarea la sfintele rugăciuni în biserică, și în mod deosebit prin participarea la Sf. Liturghie) și prin fapte bune.

2. Prin contemplarea, anliza universului, prin studiu , în școli, universități, cercetări științifice etc.     

                                                                                        * * *                       

Această   dorință de cunoaștere a lui Dumnezeu , a căilor prin care putem să-L cunoaștem și să ajungem la El, a constituit și tema unei ore de meditație creștină, o activitate extra școlară , organizată de catedra de religie (Pr.Prof. Ioan Larie și Prof. Gabriela Macovei) la Grupul școlar industrial „Tehnoton"din Iași.

Sub titlul „Cunoașterea lui Dumnezeu prin obiectele de studiu "  a avut loc o „convorbire " la care au participat profesorii și elevii liceului și ca invitat părintele Mircea Stoleriu.

În intevențiile domniilor lor Prof. Dr. Rodica - Lăcrămioara Alexandrescu  (directoarea liceului), prof. Mariana Bârghisan ( matematică), prof. Dorina Moroșanu (fizică) , prof. Doina Gavriloaia (chimie), prof. Daniela Baban și  prof. Constantin Gheorghiță (geografie) au vorbit cu multă căldură pe marginea temei și au adus valoroase argumente din gândirea unor mari personalități ale culturii naționale și universale. Activitatea a fost foarte utilă pentru că elevii au putut să vadă și să audă  pe profesorii lor vorbind cu pasiune și cu argumente  despre Dumnezeu și  despre prezența Sa în lume.

Doamna directoare Rodica- Lăcrămioara  Alexandrescu a apreciat aceast㠄oră de meditație" ca fiind o reușită, iar părintele Mircea Stoleriu a adăugat că astfel de activități sunt de mare folos și foarte necesare, îndemnându-ne  ca  pe viitor ele să constituie pentru catedra de religie o preocupare statornică.                                                                                                                            

                   

                                                                                                  Pr.Prof. Ioan Larie

 

 

Înapoi la prima pagină